Voeding 

Voeding voor sport- en werkhonden

"We vragen steeds meer van onze honden en daarom is ondersteuning vanuit voeding absoluut noodzakelijk. Gelukkig zijn we tegenwoordig steeds bewuster bezig met het gezond voeren van onze dieren. Echter hebben sport- en werkhonden nét dat beetje meer nodig! Er is hier geen one size fits all wat betreft sport- en werkhonden. Een jachthond heeft bijvoorbeeld een heel een ander soort ‘sportdieet’ nodig dan een sledehond. En zelfs binnen de sport (en het ras) zelf, heeft ieder individu baat bij een voeding op maat!

Sport- en werkhonden hebben een hogere energiebehoefte en stellen hoge eisen aan hun lichaam, zowel fysiek als mentaal. Het leveren van de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat ze optimaal kunnen presteren én gezond blijven. Het is belangrijk om gevarieerd en zo gezond mogelijk te voeren. 

 

Surviving is not thriving!

Bij Marking a Memory wordt er samen met een orthomoleculair voedingstherapeut Ylvie Fanoy gekeken naar wat het beste past bij elk individu en worden aanpassingen gedaan wanneer nodig, zoals bijvoorbeeld in het rustseizoen. De aangepaste voeding voorziet ze o.a. van de benodigde energie, ondersteunt een gezonde gewrichtsfunctie, versterkt het immuunsysteem en bevordert de cognitieve functies.

 

De optimale start

Een goed begin is het halve werk.. Want voorkomen is beter dan genezen. 

Chronische maag-darmproblemen en allergieën zijn twee van de meest voorkomende problemen die momenteel zichtbaar zijn bij honden, daarmee is preventie nog nooit zo belangrijk geweest als nu! Een B12 tekort is hier bijvoorbeeld ook een voorbeeld van, er zijn tallozen honden die hier (onopgemerkt?) mee rond lopen. Echter heeft dit nare gevolgen voor pups en moederhond. Daarom is het ook enorm van belang om enkel te fokken met gezonde honden!

 

Tijdens de eerste zes maanden wordt het immuunsysteem ontwikkeld, daarom is het enorm belangrijk om hier op in te spelen. Door het geven van een optimale, gevarieerde, gebalanceerde voeding voorzie je de hond nutriënten waarmee het immuunsysteem en de Th1-Th2 balans ontwikkeld kunnen worden. Maar het immuunsysteem wordt ook ontwikkeld door de genen van ouderdieren en door epigenetica. 

De optimale start van je viervoeter begint al ver van te voren bij de moederhond. Door haar te voorzien van de nodige voedingsstoffen tijdens alle fases van de dracht krijgen de pups al een voorsprong mee. Uiteraard komt hier meer bij kijken dan enkel en alleen voeding, zo is stress ook een grote speler. Een moederhond die veel stress heeft, kan o.a. haar pups minder gaan likken. Terwijl het likken na de geboorte juist van belang zijn voor de eerste aanleg van de darmflora van de pups.. Ongeveer 70% van het afweersysteem bevindt zich in de dikke darm, hier zit ook het grootste gedeelte van het microbioom. Daarmee kun je dus wel stellen dat darmgezondheid uitermate belangrijk is!

 

Bij Marking a Memory wordt er samen met een orthomoleculair voedingstherapeut gekeken naar hoe we de moederhond gaan ondersteunen. Dit gebeurt al geruime tijd voor de loopsheid. Via bepaalde voedingsstoffen gaan we haar zo optimaal mogelijk ondersteunen waarmee de pups al een stapje voor hebben. Na de bevalling wordt het dieet van pups en moederhond aangepast om zo de eerste stappen te zetten naar een goed werkend immuunsysteem.

Maar de pups moeten op den duur ook naar hun nieuwe baasjes, terwijl het immuunsysteem zich nog volop aan het ontwikkelen is.. 

De toekomstige baasjes krijgen dan ook handvatten middels een puppypakket mee. Hier kunnen zij hun trouwe viervoeter een zo lang mogelijk, gezond leven kunnen gaan geven. Ze krijgen verschillende tips mee, maar ook informatie waarom preventie zo belangrijk is, met name overgewicht (zeker bij Labradors), want overgewicht is eigenlijk een chronische laaggradige ontsteking. Dit soort ontstekingen liggen vaak ten grondslag van de meeste ziektes. 

 

Orthomoleculair voedingsadvies

‘’Het creëren van een optimaal biochemisch milieu waarbij cellulaire (herstel) processen alle kansen krijgen. Dit door middel van optimale, gevarieerde en natuurlijke voeding, zo nodig aangevuld met supplementen. Kijkende naar het individu.’’ 

 

Met orthomoleculaire therapie kijk je meer dan enkel naar de voeding, je start bij de cel en brengt deze in optimale conditie: want hier begint het allemaal! 

De behandelmogelijkheden zijn eindeloos. Neem contact op voor meer informatie. 

Voedingsadviezen zijn maatwerk. Iedere hond is een individu."

 

-- 

Ylvie Fanoy 

Canis Vitalis 

https://www.canisvitalis.nl/

info@canisvitalis.nl